ISW: „Moscova vrea să aplice în Ucraina TEORIA LUPTEI PROFUNDE, apărută în anii ’30, valabilă și azi” / De ce nu îi ies calculele lui Putin

ISW: „Moscova vrea să aplice în Ucraina TEORIA LUPTEI PROFUNDE, apărută în anii ’30, valabilă și azi” / De ce nu îi ies calculele lui Putin
Publicat: 14/02/2024, 11:39
Actualizat: 14/02/2024, 11:42

Conflictul din Ucraina continuă și s-a transformat, de mai multe luni, într-un război de uzură care macină, însă, nu numai tehnică militară, de o parte și de alta, dar și vieți. 

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a analizat situația de ultimă oră de pe frontul ucrainean, iar specialiștii militari au ajuns la concluzia că Moscova dorește să aplice pe câmpul de luptă așa-numita „teorie a lupte pofunde”, destinată a „sparge” foarte rapid apărarea ucraineană, numai că asta nu se întâmplă încă.

  • Potrivit ISW, teoria luptei profunde este un produs al artei operaționale sovietice, dezvoltat între anii 1920 și 1930, care a fost conceput pentru a restabili manevra pe câmpul de luptă după Primul Război Mondial, angajând inamicul pe mai multe fronturi și în profunzime la niveluri tactice și operaționale, atacând inamicul cu artilerie, lovituri aeriene, bombardamentele în spatele liniilor de apărare ale inamicului fiind combinate cu atacuri frontale care sunt destinate ruperii frontului.
  • Teoria luptei profunde presupune, de asemenea, că proiectarea operațională de succes include planuri succesive pentru operațiuni succesive pentru a preveni apărătorul să restabilize poziții defensive coerente în urma unei pătrunderi și a exploatării acesteia, a notat ISW.

Principiile operaționale cheie ale teoriei luptei profunde sunt încă valabile în războiul modern, iar armata rusă ar putea restabili manevra pe câmpul de luptă și ar putea depăși apărarea ucraineană dacă ar putea planifica și executa cu succes campanii solide din punct de vedere operaționa.

Și forțele ucrainene ar putea folosi „teoria luptei profunde”

Isw mai precizează că forțele ucrainene ar putea folosi, de asemenea, teoria luptei profunde pentru a restabili manevra pe câmpul de luptă în avantajul lor, dacă susținătorii lor occidentali le-ar asigurat resursele adecvate.

Analistul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a remarcat, totuși, capacitățile limitate actuale ale forțelor ruse, în special în efectuarea unui foc eficient de contrabaterie, lovirea țintelor la adâncimea operațională, ascunderea concentrațiilor de forțe de inamic și combaterea parității tehnologice ucrainene.

Aceste „neajunsuri” împiedică forțele ruse „să atingă surpriza necesară la nivel operațional”.

Armata rusă nu reușește să străpungă liniile ucrainene și să conducă operațiuni de luptă profunde.  Comandamentul militar rus nu reușește să implementeze anumite inovații tehnologice în planificarea operațională, inclusiv punerea la distanță a minelor, operațiuni cu drone la scară largă, comandă si control sau comunicații folosind tehnologia modernă.

Capacitățile actuale ale câmpului de luptă ucrainean, care refuză forțelor ruse capacitatea de a restabili manevra pe câmpul de luptă în condiții rusești, depind în mare măsură de furnizarea de asistență militară occidentală în sisteme cheie, multe dintre ele pe care doar SUA le pot oferi la scară.

Forțele ucrainene au în prezent avantaje în tehnologia contrabateriei și capabilități de lovitură cu rază medie și lungă de acțiune datorită asistenței militare oferite de Occident. Statele occidentale au furnizat sisteme de artilerie NATO de 155 mm și muniție capabilă să lovească ținte la distanțe mai mari decât echipamentele sovietice și sisteme radar de contrabaterie superioare, care au oferit forțelor ucrainene avantaje de țintire”, a declarat Kostyantyn Mashovets.

Comandamentul militar rus învață și demonstrează, în prezent o mai mare flexibilitate operațională

Sistemele cu rază medie și lungă de acțiune furnizate de Occident, inclusiv rachetele HIMARS, ATACMS și Storm Shadow/SCALP, au permis forțelor ucrainene să atingă efectele semnificative ale eliberării regiunii Herson de pe malul de vest și degradării severe a flotei ruse de la Marea Neagră, punctează Kostyantyn Mashovets.

Sistemele de apărare aeriană furnizate de Occident le-au interzis forțelor ruse superioritatea aeriană necesară pentru a opera în siguranță aeronavele destinate a sprijini operațiunile ofensive rusești, inclusiv operațiunile ipotetice de luptă profundă.

Forțele ucrainene nu vor putea să păstreze aceste avantaje și să le refuze forțelor ruse capacitatea de a restabili manevra pe câmpul de luptă în condițiile rusești fără asistență suplimentară din partea Statelor Unite și a țărilor partenere pe termen scurt și mediu.

Analistul militar ucrainean a mai observat cum comandamentul militar rus învață și demonstrează, în prezent o mai mare flexibilitate operațională decât la începutul războiului, inclusiv prin stabilirea de noi baterii de artilerie pentru a crește capacitățile de foc, întărirea capacităților de informații, folosind dezinformarea pentru a alimenta informații false cu privire la mișcările forțelor ruse, și fragmentarea mișcărilor formațiunilor sale mai mari.

Pericolul ca Ucraina să piardă avantajele actuale pe câmpul de luptă

Forțele ruse își dezvoltă în mod activ propria tehnologie pentru a contracara capacitățile ucrainene și pentru a-și dezvolta propriile capacități, inclusiv sisteme de război electronic (EW), drone pe mare și sisteme de control al luptei, concluzionează analistul militar.

Ucraina își va pierde avantajele actuale pe câmpul de luptă dacă statele occidentale, în special Statele Unite, încetează prematur asistența de securitate acordată Ucrainei înainte ca eforturile de revitalizare a bazei industriale de apărare (DIB) ale Ucrainei să facă DIB-ul său, în mare măsură, autosuficient.

Dacă SUA întrerupe acum ajutorul militar, forțele ruse ar putea recâștiga capacitățile câmpului de luptă necesare pentru a restabili manevra pe câmpul de luptă în condițiile rusești și ar plasa Rusia într-o poziție mult mai bună din punct de vedere militar pe termen mediu și lung”, a avertizat analistul militar ucrainean.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Moscova cosmetizează imaginea lui Putin. Ce se întâmplă cu deținuții ruși care aleg să lupte pe frontul din Ucraina

Ce înseamnă demiterea gen. Valeri Zalujni pentru Ucraina? De la resetarea sistemului la rivalitatea politică: „Zelenski își asumă un RISC MAJOR”

Europa trebuie să pună ACUM mâna pe activele Rusiei lui Putin: „Prejudiciul predominant s-a produs în Ucraina, dar UE a suportat costuri imense”

Australia dezvăluie numele HACKERULUI RUS care a „atacat” milioane de dosare medicale sensibile și le-a „scurs” pe Dark Web: „Criminal cibernetic”

Moscova are doar de CÂȘTIGAT din rezolvarea crizei de la Marea Roșie cu „mână” americano-engleză: „Loviturile împotriva Houthi, apreciate la Kremlin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×